Wat is Lean of Lean Management?

Wij krijgen vaak de vraag; “Wat is Lean?”

Onze definitie van Lean denken en doen is: het Systematisch ontwikkelen van mensen en continu verbeteren van processen om waarde en voorspoed te brengen met de minst mogelijke inzet van middelen. De term Lean werd door onze oprichters Jim Womack en Dan Jones gelanceerd eind jaren tachtig als naam voor hun managementtheorie, gebaseerd op het Toyota Business Systeem. Lean als business systeem begint met het begrijpen van het hogere doel van een organisatie (Purpose), het ontwerpen en managen van efficiënte processen (Process) en het ontwikkelen van mensen (People).

Dan Jones

Womack1

 

 

 

 

De door Womack & Jones ontwikkelde managementtheorie draait rond vijf principes die ze hebben beschreven in het boek Lean Thinking (verkrijgbaar in de webshop):

5principes

 

Naast deze principes staan ons talloze methoden, technieken en aanpakken ter beschikking. Onderliggende principes zijn: Respect for people, Fit for purpose, Customer first, Gemba/Genchi Genbutsu (fact based, work floor orientation), Kaizen/Continuous Improvement, PDCA, Go See – Ask Why – Show Respect.

Professor Dan Jones geeft zelf antwoord in dit filmpje.

Meer weten van Lean? Lees een boek, volg een opleiding of kom eens bij ons langs!

Wat wij doen

Advies & coaching

Wil je jouw organisatie verbeteren met behulp van Lean? Dan kun je bij ons terecht voor adviestrajecten en coaching. Samen bespreken en onderzoeken we je vraagstuk, ontwikkelen we een aanpak op maat, en helpen we je gedurende het traject in de praktijk om echte resultaten te boeken.

Opleidingen & workshops

Ben je op zoek naar een Lean opleiding? Om Lean goed toe te passen helpt het enorm om een gedegen en inspirerende opleiding te volgen en de opgedane kennis en praktische vaardigheden in de praktijk te oefenen. Je kunt bij ons terecht voor diverse opleidingen, workshops en sensei-sessies op het gebied van Lean en aanverwante methodieken.

Evenementen

Wil je inspiratie op doen, goede Lean voorbeelden zien, leren van inspirerende Lean goeroes, kennis uitwisselen en je netwerk vergroten? Bezoek dan een van onze evenementen zoals het jaarlijkse Lean congres, bedrijfsbezoeken, masterclasses of studiereizen. Of we organiseren samen een evenement op maat voor jouw organisatie.

Lean boeken

Wil je jouw Lean kennis vergroten? Begin met het lezen van een goed Lean boek! In onze webshop bieden wij diverse Lean boeken aan, zowel Nederlandstalig als Engelstalig. Maar ook voor business games, software en DVD’s kun je bij ons terecht. Weet je niet goed met welk boek te beginnen? Wij adviseren je graag!