Van silo's naar synergie

Gepubliceerd op
October 14, 2024
Auteur
Roberto Priolo
Roberto Priolo
Roberto Priolo is editor bij het Lean Global Network en Planet Lean
Deel dit artikel:

INTERVIEW - In de aanloop naar de Lean Global Connection 2024 horen we van Kruk S.A. in Polen hoe zij “centres of excellence” inzetten om bedrijfssilo's te doorbreken.


Geïnterviewden: Natalia Jażdżewska en Marta Maciejewska


Planet Lean: Kunt u Kruk S.A. voorstellen aan ons publiek?

Natalia Jażdżewska en Marta Maciejewska: KRUK S.A. is een leider op de markt van schuldbeheer in Polen, waar het al meer dan 25 jaar actief is, met het invorderen van consumenten- en zakelijke schulden. In 2011 debuteerde KRUK op de beurs van Warschau. Obligaties uitgegeven door het bedrijf staan genoteerd op de obligatiemarkt Catalyst in Polen. KRUK S.A. maakt deel uit van de internationale KRUK Groep, die ook actief is in Roemenië, Tsjechië, Slowakije, Italië, Spanje en Frankrijk. De groep bestaat uit bedrijven met kapitaalbanden die een uitgebreid, modern en geïntegreerd dienstenpakket aanbieden. Het houdt zich voornamelijk bezig met het innen van overgenomen schulden, maar incasseert ook vorderingen namens banken, telecommunicatiebedrijven, verzekeraars en andere externe entiteiten. Daarnaast houdt het zich ook bezig met de afhandeling van zakelijke vorderingen. De KRUK Groep heeft ongeveer 3.000 medewerkers in dienst en werkt samen met de grootste financiële instellingen in Europa. We zijn het grootste incassobedrijf ter wereld onder de bedrijven in onze branche die genoteerd staan aan de wereldwijde beurzen.


PL: Hoe lang is Kruk al bezig met Lean en wat waren de belangrijkste mijlpalen?

NJ en MM: Onze eerste ervaring met Lean in Polen was in 2015. We begonnen met de introductie van Hoshin Kanri, in onze eerste stappen ondersteund door Lean Enterprise Institute Polska. We zijn begonnen met een team van een advocatenkantoor, dat zich bezighoudt met vorderingen in de fase van de rechtbank en de tenuitvoerlegging. De methode die zij ontwikkelden werd al snel een bedrijfsbrede praktijk. We zien lean als een doorlopend avontuur, een voortdurende reis naar verbetering.

Sinds 2020 koesteren we het concept van Centres of Excellence, die onze kerncompetenties in de praktijk ontwikkelen. We verbeteren voortdurend onze Hoshin Kanri standaard en goede praktijken in procesanalyse en probleemoplossing. Op dit moment pionieren we met de integratie van Lean en Agile methodologieën, waarbij we streven naar agile veranderingen die continue verbetering in de KRUK Groep stimuleren.


PL: Wat kunnen deelnemers verwachten te leren van jullie sessie tijdens de Lean Global Connection?

NJ en MM: We zullen de voordelen laten zien van de centres of excellence, die ons helpen silo's af te breken en synergieën te bereiken. We zullen uitleggen waarom ze de basis vormen voor het bouwen van een lerende organisatie. We zullen ook bespreken hoe we via mentoring effectief competenties ontwikkelen, inclusief sociale competenties.


Mis de presentatie van Natalia en Marta niet op de komende Lean Global Connection. Registreer hier gratis.

Auteurs

Natalia Jażdżewska is Business Improvement Manager bij Kruk S.A. in Polen.

Marta Maciejewska is manager Strategie & Bedrijfsvoering, afdeling Verbetering, bij Kruk S.A. in Polen.

Meer Lean nieuws

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving
Er ging iets fout, probeer het opnieuw.