LPPD: Machan's weg naar duurzaam succes

Gepubliceerd op
July 15, 2024
Auteur
Roberto Priolo
Roberto Priolo
Roberto Priolo is editor bij het Lean Global Network en Planet Lean
Deel dit artikel:

FEATURE - Machan International Co. uit Taiwan maakt plaatwerkproducten, gereedschapopslag, medische trolleys en slimme energieopslagkasten. Vorig jaar schakelden ze lean in om hun productontwikkelingsproces te verbeteren.


Woorden van: Max Chen, Darren Chen, David Hu, Dennis Lu met Yu-Hsiu Hung


In 2021 werden we geconfronteerd met een harde realiteit: ondanks de hoge omzet waren onze marges erg laag. We hadden te veel OEM-orders en te weinig ODM-orders, waardoor we met lage inkomsten en een troebele toekomst zaten. De pandemie belemmerde ons vermogen om klanten te bereiken en onze innovatie leek te stagneren. Onze te grote afhankelijkheid van één grote klant in de VS, die 30% van onze omzet vertegenwoordigde, vormde een aanzienlijk risico. Als we hen zouden verliezen, zou ons bedrijf daar enorm onder lijden. Het was duidelijk dat we een nieuwe aanpak nodig hadden. Dus namen we een strategische beslissing: we moesten overschakelen van OEM naar ODM en ons klantenbestand diversifiëren.

We begonnen met een eenvoudig maar diepgaand besef: we moesten onze klanten beter begrijpen. Maar hoe doen we dat? In onze zoektocht naar een oplossing ontmoetten we professor Yu-Hsiu Hung, een expert in Lean Product and Process Development (LPPD) van de National Cheng Kung University hier in Taiwan. Zijn lessen waren een openbaring. We leerden om te beginnen met het begrijpen van de behoeften van de klant voordat we producten ontwikkelden. Deze verandering in aanpak was transformerend. Voorheen werden slechts drie van de tien productideeën die we onze klanten aanboden succesvol. Met LPPD leerden we ons te richten op wat de markt echt nodig heeft.

In 2022 en 2023 konden we onze klantenportefeuille uitbreiden en diversifiëren, waardoor we minder afhankelijk werden van de Amerikaanse klant. In die tijd ontwikkelden we ongeveer 100 nieuwe producten, waardoor onze inkomsten langzaam toenamen. Gaandeweg begon LPPD een cruciale rol te spelen in de transformatie van ons bedrijf, omdat het ons in staat stelde om de pijnpunten van gebruikers goed te begrijpen en de producten te ontwerpen die deze pijnpunten zouden aanpakken. Of het nu ging om gereedschapswagens voor werkplaatsen en fabrieken of karren voor verpleegkundigen die medicatie toedienen, we waren in staat om producten te ontwerpen die echt voldeden aan de behoeften van mensen.

Met LPPD hebben we vier succesvolle producten ontwikkeld (waaronder een gereedschapskar en een medische kar), waardoor ons marktsucces steeg van 30% naar 60%. Uitgebreid onderzoek en vroegtijdige feedback van klanten zorgen ervoor dat we het meteen goed doen, waardoor er minder kostbaar herwerk nodig is. Of we nu prototypes aan klanten presenteren of samen met hen producten ontwikkelen, we zorgen ervoor dat constante feedback onze beslissingen beïnvloedt - voor en na de productie.

Communicatie met klanten gaat verder dan productontwikkeling. Het exporteren van 90% van onze productie stelt Machan voor grote uitdagingen, vooral na Covid, waarbij de toeleveringsketens ernstig verstoord zijn. Om deze problemen te beperken, openden we een magazijn in Nederland om onze Europese klanten te ondersteunen en werkten we aan orders voor de langere termijn van onze top 25 klanten. Deze strategieën hebben ons geholpen de levertijden te verkorten en de relaties met onze klanten te versterken.


ONZE LPPD-REIS GAAT VERDER

Voordat we LPPD omarmden, hadden we al een aantal lean experimenten uitgevoerd, gericht op het verlagen van de kosten, het verbeteren van de kwaliteit en het verkorten van de doorlooptijden in de productie. Achteraf gezien zou het logisch zijn geweest om meteen met LPPD te beginnen, maar net als veel andere organisaties zijn we er iets later mee begonnen. We zijn dankbaar dat we de tijd en moeite hebben genomen om het in onze werkwijzen te integreren.

De invoering van LPPD heeft onze aanpak inderdaad veranderd. We hebben nu een open communicatie met klanten, die hun ideeën en feedback met ons delen, wat leidt tot een hogere omzet en daardoor tot een meer solide zakelijke relatie met onze distributeurs. We zijn overgestapt van het leveren van de producten die we konden ontwikkelen naar het leveren van de producten die onze klanten willen!

Onze volgende focus ligt op het verbeteren van ons verkoopproces door de doorlooptijden verder te verkorten en lean principes volledig toe te passen in alle onderdelen van ons bedrijf. In het bijzonder willen we onze LPPD-inspanningen uitbreiden naar de productieafdeling. Aan het begin van het LPPD-project vroeg Prof. Hung ons om teams samen te stellen met vertegenwoordigers van alle afdelingen, maar niet in alle teams zat uiteindelijk iemand van de productieafdeling. De reden hiervoor is dat er in de eerste LPPD-leerronde geen aandacht was voor kostenreductie (we wilden niet te snel te veel doen). Maar daar gaan we verandering in brengen, en in het volgende cohort - dat bestaat uit nog eens vier teams, elk met één persoon uit de vorige groep, om ervoor te zorgen dat er enige LPPD-ervaring aanwezig is - zullen we ons duidelijk richten op de doelkosten voor het ontwerpen en produceren van onze producten. Dit betekent dat we het productieteam moeten betrekken bij elk gesprek over onze ontwerpen.


ENKELE REFLECTIES

Prof. Hung is een LPPD-expert, maar zijn grootste bijdrage aan Machan is dat hij ons heeft geleerd mensen te ontwikkelen - geen producten. Zoals Toyota zegt: "We maken mensen voordat we producten maken" en we begrijpen nu dat LPPD onze weg is om dit te bereiken. In feite is het ons doel om een team van Chief Engineers voor het bedrijf te ontwikkelen, mensen die het hele proces van het ontwerpen en produceren van producten begrijpen, die het silo-denken kunnen doorbreken door gebruik te maken van het nieuwe begrip van het end-to-end proces dat mensen in de hele organisatie aan het ontwikkelen zijn.


We staan nog steeds aan het begin van onze reis en werken eraan om ieder teamlid deze manier van denken bij te brengen. Het is even lonend als uitdagend geweest: het heeft ons bedrijf een nieuwe vorm gegeven, onze klantrelaties versterkt en ons op weg gezet naar duurzaam succes. We zijn enthousiast over de toekomst en streven naar voortdurende verbetering in elk aspect van ons bedrijf.


Auteurs

Max Chen is vicepresident van Machan International Co.

Darren Chen is General Manager bij Machan International Co.

David Hu is verkoopdirecteur bij Machan International Co.

Dennis Lu is verkoopmanager bij Machan International Co.

Yu-Hsiu Hung is professor en directeur van het Centrum voor Lean Productontwikkeling aan de Nationale Cheng Kung Universiteit.

Meer Lean nieuws

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving
Er ging iets fout, probeer het opnieuw.