Lean Startup-ideeën gebruiken om de dienstverlening aan de burger te herontwerpen

Gepubliceerd op
November 19, 2015
Auteur
Roberto Priolo
Roberto Priolo
Roberto Priolo is editor bij het Lean Global Network en Planet Lean
Deel dit artikel:

Bij innovatie denken we zelden aan de overheid, en toch is de publieke sector hard toe aan modernisering en verbetering. Pierre Pezziardi is op een missie om innovatie naar de Franse overheid te brengen.

Geïnterviewde: Pierre Pezziardi, Resident Entrepreneur, Secrétariat Général à la Modernisation de l'Action Publique

Toen wij elkaar voor het laatst spraken, werkte u in de particuliere sector. Nu helpt u de Franse regering om Lean startup principes te gebruiken om de dienstverlening aan de burgers te moderniseren. Hoe is dit gebeurd?

Begin 2013 schreef ik een blogpost over de poging van de regering om een incubator voor organisaties in de privésector op te richten. Daarin werd uitgelegd hoe de publieke sector ook een enorm probleem heeft met innovatie en met de diensten die zij aan de Franse burgers verleent. Iemand bij de overheid las het stuk en vroeg me om binnen het Secrétariat Général à la Modernisation de l'Action Publique (Algemeen Secretariaat voor de Modernisering van het Overheidsoptreden) startup-teams te komen begeleiden om echte wereldproblemen op te lossen en diensten te verbeteren. Experimenten die tot dusver zijn uitgevoerd zijn onder meer: big data (zoals de Nationale Adressendatabase); een website voor sociale bijstand die burgers vertelt op welke uitkeringen zij recht hebben; MPS, Marché Public Simplifié (overheidsopdrachten); en zelfs een dienst om met één klik een taxi te boeken. Innoveren kan een pijnlijk proces zijn, vooral in een organisatie vol regels en bureaucratie. Toch stond de overheid open voor experimenten omdat zij weet dat de mensen niet tevreden zijn en dat de dienstverlening moet verbeteren. Het uiteindelijke doel is een daadwerkelijk mechanisme voor innovatie te creëren en een lerende organisatie te worden.

De perceptie is dat de particuliere en de openbare sector zeer verschillend zijn wanneer het op innovatie aankomt. Is dat zo?

Ik zie eerlijk gezegd geen verschillen. Net zoals een fabrikant producten maakt voor miljoenen klanten, levert de overheid diensten aan miljoenen burgers.

Particuliere bedrijven en de overheid hebben precies dezelfde problemen als het gaat om innovatie, omdat ze dezelfde organisatiepatronen hebben: ze hebben allebei de neiging om het proces en het systeem in stand te houden in plaats van zich te richten op de dienst die ze leveren. Organisaties kunnen erg naar binnen gericht zijn.

In uw presentatie op de Lean IT Summit van dit jaar zei u dat u in uw werk niet zoekt naar innovaties, maar naar de vernieuwers. Wat bedoelt u daarmee? En wat zijn volgens u de kenmerken van een ideale innovator?

Het meest kritische kenmerk is volgens mij verontwaardiging, dat gevoel oneerlijk behandeld te worden vanwege de manier waarop een dienst wordt verleend. Dat is het enige dat de mensen met wie ik werk om overheidsdiensten te moderniseren gemeen hebben. Sommigen van hen zijn techneuten of behendige mensen, maar anderen zijn ambtenaren, die eindelijk het gevoel hebben dat ze iets kunnen doen. Het is mijn taak om hen te helpen met hun projecten en met de middelen die ze nodig hebben. Iedereen kan een digitaal product plannen, ontwerpen en uitrollen, als hij maar de juiste drive en motivatie heeft. Het maakt niet uit of ze ooit een computer hebben aangeraakt - ze kunnen het in een paar maanden.

Wanneer mensen aan de overheid denken, is innovatie het laatste waar ze aan denken. Wat is het moeilijkste aan innoveren bij de overheid?

Je realiseren dat je een proces moet veranderen om een product te veranderen. Ik zie een enorme cultuuromslag plaatsvinden. Als het gaat om digitale innovatie, gebeurt de verandering stapsgewijs en wordt ze geïnformeerd door de klant. Het is niet langer nodig om een product of dienst pas uit te brengen als het klaar en perfect is. Mensen verwachten het niet, maar willen er wel bij betrokken worden.

Onze websites zijn allemaal in beta-versie, die vaak bovenaan de homepage staat. Dit is een primeur, en we vertellen mensen nu heel open dat we met de sites experimenteren en ze gaandeweg verbeteren. En weet je wat? De hemel is nog niet op ons gevallen!

Wat ik tijdens mijn regeringsperiode zou willen doen, is een gemeenschap van vernieuwers ontwikkelen. Het is de enige manier waarop ik iets kan creëren dat de tand des tijds doorstaat.

Pierre sprak vorige maand op de Lean IT Summit - klik hier om zijn presentatie te zien U kunt ook Pierre's blog bezoeken door hier te klikken.

De geïnterviewde

Pierre Pezziardi

Ondernemer, auteur en keynote speaker, Pierre Pezziardi promoot het idee van "convivial computing": systemen gericht op het empoweren van mensen, het openen van piramidale organisaties door het ondersteunen van zelf georganiseerde gemeenschappen. In 1998 was hij medeoprichter van OCTO Technology, een toonaangevend IT-adviesbureau in Frankrijk, en stond hij aan de wieg van de USI-conferentie, waar sinds 2008 een gemeenschap van leiders in grote bedrijfsinformatiesystemen bijeenkomt. In 2005 richtte hij Open CBS op, het toonaangevende Open Source Platform voor de microfinancieringsindustrie. Open CBS is een wereldwijde gemeenschap van beoefenaars van Lean en Agile methoden, toegepast op een betere betaalbaarheid van financiële diensten aan de armen. In 2011 trad hij als partner toe tot KissKissBankBank en gaf geboorte aan hellomerci.com. Hij leidt nu een "nationale startups" incubator binnen de Franse overheid.

Meer Lean nieuws

Bekijk alle blogs
Bedankt voor je inschrijving
Er ging iets fout, probeer het opnieuw.