Kan Lean denken onze steden transformeren?

Gepubliceerd op
July 28, 2016
Auteur
Roberto Priolo
Roberto Priolo
Roberto Priolo is editor bij het Lean Global Network en Planet Lean
Deel dit artikel:

Deze maand praten we met een stadsstrateeg om te zien of en hoe Lean kan bijdragen aan de transformatie van onze steden.

Geïnterviewde: Boyd Cohen, stads- en klimaatstrateeg

Waarom is het cruciaal dat de wereld inziet dat we onze steden moeten veranderen?

Steden zijn wellicht het "laatste strijdtoneel" voor ons om het schip recht te trekken en de grootste mondiale uitdagingen aan te pakken, waaronder bevolkingsgroei, klimaatverandering en ongelijkheid. We zijn getuige van de grootste migratie in de geschiedenis van de mensheid: elke week verhuizen 1,3 miljoen mensen naar de stad. Maar wat voor toekomst wacht hen?

U schreef over steden die handelen als Lean startups - op welke manier zouden Lean startup principes van toepassing zijn op het runnen en organiseren van een stad?

Ik geloof dat Lean benaderingen van stadsopbouw en co-creatie van burgers cruciaal zijn om onze steden opnieuw vorm te geven. Burgers hebben steeds meer instrumenten om deel uit te maken van de oplossing, van Fab Labs en co-working spaces tot communicatie- en organisatiemiddelen. Ik heb hier uitgebreid over geschreven in mijn nieuwe boek: The Emergence of the Urban Entrepreneur. Steden moeten nieuwe vormen van innovatie omarmen, design thinking en Lean startup ideeën omarmen om snel te kunnen testen (en falen) en uiteindelijk te slagen. Pas dan heeft het misschien zin om een oplossing op te schalen in de hele stad of naar andere steden.

Een voorbeeld van startup-achtige experimenten is wat veel steden in de VS hebben gedaan met fietspaden. In plaats van miljoenen te investeren in de nieuwe infrastructuur, hebben ze die eerst getest door gewoon rijstroken op het asfalt te schilderen en kegels te gebruiken. Kunt u ons meer voorbeelden geven? Zijn er principes van "traditional Lean" die volgens u goed toepasbaar zijn op steden?

Veel urbanisten noemen de Lean aanpak in steden popups. Popups zijn kortdurende experimenten in steden die bedoeld zijn om de reactie en het gedrag van burgers op nieuwe ideeën te testen. Er zijn popup parken, popup vervoersmogelijkheden, popup markten en nog veel meer. Hoewel dit heel dicht bij Lean ligt, is een verschil dat veel van deze projecten niet beginnen met echt design thinking waarbij de stad eerst probeert empathie op te bouwen voor de behoeften van de burgers en duidelijke problemen vaststelt waarvoor creatieve oplossingen nodig zijn. Vaak zijn het creatieve ideeën die door de stad zelf zijn gegenereerd. Ik denk dat we in de toekomst meer betrokkenheid bij Lean startup en design thinking in stadsbesturen zullen zien als manieren om stadsoperaties en betrokkenheid en co-creatie van burgers opnieuw uit te vinden, van het opbouwen van empathie tot het testen van hypotheses en het co-creëren van oplossingen. Ik denk ook dat we meer burgers Lean initiatieven in hun wijken zullen zien leiden (en niet alleen samen met steden creëren).

Wat is de bijdrage die Lean denken kan leveren aan de verbetering van onze steden?

Historisch gezien veranderden steden over zeer lange perioden (decennia). Het tempo van de veranderingen versnelt en steden moeten veel sneller kunnen reageren. Maar steden beschikken niet over onbeperkte middelen. In feite hebben ze (althans financieel) beperkte middelen, terwijl ze over het algemeen te maken hebben met een groeiende bevolking en een toenemende vraag naar infrastructuur. Dit vereist experimenten, innovatie en nieuwe manieren van denken in steden. En het enige waar steden over een overvloed aan middelen beschikken, is het innovatievermogen van hun burgers. De vraag is hoe die geesten aan te boren op een manier die het algemeen belang ten goede komt.

Lean wordt vaak toegepast op stadsbeheer - het bekendste voorbeeld is wellicht Melbourne, Australië, maar er zijn er meer. In welke andere scenario's en omgevingen kan Lean worden toegepast? Hoe gaan we van Lean in het stadsbestuur naar Lean steden?

Zoals ik al zei denk ik dat Lean, of althans elementen van Lean, al worden omarmd in steden over de hele wereld in de vorm van pop-up projecten. Toch kan er nog veel meer worden gedaan. Wat de overheid betreft, zijn steden de beste organisatievorm om Lean denken te omarmen, omdat stadsbestuurders en gekozen functionarissen het dichtst bij hun kiezers staan, waardoor er veel meer betrokkenheid, interactie en empathie mogelijk is. Burgemeesters leven in dezelfde stad als hun burgers en ervaren dezelfde pijnen (of in ieder geval veel van dezelfde) als iedereen.

De geïnterviewde

boyd-cohen

Boyd Cohen is stads- en klimaatstrateeg. Hij is co-auteur van Climate Capitalism: Capitalism in the Age of Climate Change en The Emergence of the Urban Entrepreneur: How the Growth of Cities and the Sharing Economy Are Driving a New Breed of Innovators. Boyd is momenteel adjunct-directeur onderzoek en hoogleraar ondernemerschap en strategie aan de EADA Business School in Barcelona en gezamenlijk hoogleraar aan de Universitat de Vic.

Meer Lean nieuws

Bekijk alle blogs
Bedankt voor je inschrijving
Er ging iets fout, probeer het opnieuw.