Elisa: telecom verbeteren met Lean en Kata

Gepubliceerd op
August 19, 2024
Auteur
Roberto Priolo
Roberto Priolo
Roberto Priolo is editor bij het Lean Global Network en Planet Lean
Deel dit artikel:

INTERVIEW - Geconfronteerd met de moeilijkheden van een project dat niet liep zoals gepland, wendde deze Finse telecom zich tot Lean Thinking. In de aanloop naar hun presentaties op de LGC 2024 vertellen ze ons over hun reis en hoe Kata een belangrijke rol speelde in hun transformatie.


Geïnterviewden: Seija Saarikivi en Sari Salmela


Planet Lean: Kunt u Elisa Oyj voorstellen aan ons publiek?

Seija Saarikivi en Sari Salmela: Elisa is de Finse marktleider in telecommunicatie en digitale diensten. De organisatie is al meer dan 140 jaar enthousiast over het toepassen van nieuwe technologieën en we werken dagelijks aan het verbeteren van de klantervaring en de kwaliteit van onze dienstverlening. Elisa heeft 5.700 mensen in dienst in meer dan 20 landen en wordt beoordeeld als een van de meest duurzame bedrijven ter wereld.


PL: Welke problemen ondervond het bedrijf dat leidde tot Lean Thinking?

SS en SS: Een belangrijke beïnvloedende factor achter Elisa's 'Lean'-reis was een grote systeemvernieuwing - een project dat niet volgens plan verliep. We hadden behoefte aan meer systematisch procesbeheer en we wilden een cultuur van voortdurende verbetering en meer verenigd dagelijks management in elk team van Elisa introduceren. We begonnen deze reis door kernprocessen één voor één over te nemen en de teams te trainen in continu verbeteren. De resultaten die we behaalden moedigden ons aan om door te gaan op de ingeslagen weg en we werken nu al bijna 20 jaar systematisch aan het bevorderen van Lean in de organisatie.


PL: Waarom was de Kata methodologie zo nuttig?

SS en SS: We hadden een systematische manier nodig om ongekende resultaten te bereiken en we wilden nieuwe manieren vinden om te experimenteren en te leren. Onze voortdurende verbetering was te veel gericht op het oplossen van problemen en te weinig op het behalen van nog betere resultaten. Kata bleek perfect te passen bij onze behoeften dankzij het doelgerichte karakter en het feit dat het een holistische manier van denken is. Omdat Kata niet alleen een hulpmiddel is, versterkte het ook onze ingebakken cultuur van continu verbeteren. Bovendien legt de Kata-methode de nadruk op samenwerken en vergroot het de samenwerking.


PL: Kunt u ons wat meer vertellen over uw presentatie op de LGC dit jaar? Wat kunnen mensen verwachten te leren?

SS en SS: In onze presentatie horen jullie hoe Elisa al bijna tien jaar leert en experimenteert met Kata. We behandelen de tijdlijn van hoe de methodologie is uitgegroeid van een idee van slechts een paar mensen tot een dagelijks hulpmiddel voor honderden mensen, samen met een paar voorbeelden van onze grootste succesverhalen van de afgelopen jaren.


PL: Welk potentieel zien jullie voor Lean Thinking in telecommunicatiebedrijven?

SS en SS: Als 'Lean believers' denken we dat het goed past in elke industrie, of het nu productie, dienstverlening of gezondheidszorg is. Een groot verschil met de meeste Lean bedrijven is dat ons werk als dienstverlener voornamelijk via computers gebeurt, waardoor het moeilijker is om de waardestromen goed te observeren. Er zijn echter niet veel bedrijven in de wereld, in welke branche dan ook, die geen baat zouden hebben bij het stroomlijnen van hun processen en het stimuleren van werknemers om altijd te streven naar betere prestaties.


Mis de presentatie van Seija en Sari op de Lean Global connection van dit jaar niet! Registreer je hier!

De geïnterviewden:
Seija Saarikivi is directeur Excellence en Quality Development bij Elisa.

Sari Salmela is Development Manager bij Elisa

Meer Lean nieuws

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving
Er ging iets fout, probeer het opnieuw.