Een partnerschap brengt Lean mogelijkheden naar Singapore

Gepubliceerd op
August 3, 2017
Auteur
René Aernoudts
René Aernoudts
René Aernoudts is directeur/eigenaar van het LMI
Deel dit artikel:

In 2013-2014, als onderdeel van onze inspanningen om een groeiende impact in de wereld te hebben, keek het Lean Global Network met grote belangstelling naar Zuidoost-Azië. Singapore bleek meteen een zeer aantrekkelijke basis van waaruit we onze Lean invloed in de regio konden verspreiden: de stad is strategisch gelegen, zakelijk en kosmopolitisch.

Toen we zochten naar mogelijkheden om in de stadstaat aanwezig te zijn, ontdekten we dat de regering van Singapore worstelde met een belangrijke sociale en economische uitdaging die de toekomstige groei zou kunnen belemmeren: een tekort aan arbeidskrachten als gevolg van een laag geboortecijfer en een vergrijzende bevolking.

Introductie Lean Enterprise Development programma

Om de negatieve effecten van dit personeelsprobleem te verzachten, introduceerde het ministerie van Arbeid in oktober 2015 het Lean Enterprise Development (LED)-programma, dat het concurrentievermogen van de Singaporese kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) - die grotendeels eigendom zijn van en geleid worden door lokale inwoners in plaats van expats - hoopt te stimuleren.

In de loop der jaren zijn er vele door de overheid gesponsorde initiatieven geweest om de innovatiecapaciteit en productiviteit van Singaporese bedrijven te verhogen (sommige gaan terug tot de jaren 1970), maar deze hebben geen duurzame resultaten opgeleverd. We leerden dat de overheidsstrategie prestatiegericht was, met een sterkere focus op KPI's dan op het ontwikkelen van capaciteiten in de frontlinie (de enige manier om duurzame resultaten te garanderen). Bovendien waren deze inspanningen vooral gericht op de industrie en de techniek.

Lean thinking

De LED-regeling betekende duidelijk een verschuiving in de aanpak van de regering: zij wilde nu capaciteiten in het MKB ontwikkelen, met bijzondere aandacht voor de dienstensector. Dit klonk natuurlijk als een geweldige kans voor ons bij het Lean Global Network, om niet alleen een heel land te beïnvloeden, maar ook om kmo's een alternatieve manier van werken aan te bieden. Onze aanpak om Lean denken en handelen te verspreiden heeft altijd in het teken gestaan van het ontwikkelen van capaciteiten.

De samenwerking met Singaporte Institute of Technology

Tijdens onze zoektocht naar een lokale partner (we wisten vanaf het begin dat we het beste een lokale organisatie konden vinden die ons kon helpen bij de complexiteit van een nieuw avontuur op een nieuwe locatie), stelde de regering ons voor aan het Singapore Institute of Technology (SIT).

SIT is een pas opgerichte universiteit die ernaar streeft praktische vaardigheden aan te leren (naast de theorie) om afgestudeerden op te leiden die klaar zijn voor de arbeidsmarkt.  Hun Learning Enterprise Model, dat zich richt op het opleiden van bedrijven om samen oplossingen te creëren voor hun dagelijkse zakelijke uitdagingen, komt overeen met onze eigen aanpak om Lean te verspreiden. Inderdaad, onze missie leek meteen sterk aan te sluiten bij die van SIT - niet alleen mensen in staat stellen hun organisaties te transformeren door hen praktische vaardigheden aan te leren, maar ook lean beoefenaars aanmoedigen om samen te komen en hun ervaringen te delen (bijvoorbeeld via de jaarlijkse Lean top die SIT organiseert).

Daarom zijn het Lean Global Network en het Singapore Institute of Technology ongeveer een jaar geleden een driejarig partnerschap aangegaan om faculteit te ontwikkelen en het MKB te ondersteunen door Lean leiders te ontwikkelen. We deelden inzichten, en nu delen we graag een missie met SIT: een verschil maken voor Singapore.

Een partnerschap brengt lean mogelijkheden naar singapore
De ondertekening van het samenwerkingsverband in Singapore

Een nieuw model voor de academische wereld?

Het eerste resultaat van deze nieuwe tripartiete relatie - tussen LGN, SIT en Singaporese bedrijven - was de oprichting van het Lean Transformation Innovation Center (LTIC). Het doel ervan is:

  • de aan het programma deelnemende KMO's te helpen duurzame bedrijfsresultaten te behalen
  • de capaciteiten van de werknemers te ontwikkelen om continue verbetering mogelijk te maken
  • en de capaciteiten van de SIT-faculteit te ontwikkelen om de toekomstige beroepsbevolking van Singapore te ontwikkelen

De academische wereld wordt vaak bekritiseerd omdat zij zich te sterk richt op de theorie en de praktijk grotendeels verwaarloost. Toen ons experiment met SIT begon, werd het ons snel duidelijk dat we een potentieel ander model in handen hadden voor universiteiten om met het bedrijfsleven samen te werken en kennis te verspreiden.

Samen met SIT heeft het LGN een heleboel activiteiten opgezet waar Singapore en zijn economie van kunnen profiteren, van workshops tot topontmoetingen. We hebben zelfs plannen voor een Learning Lab voor scholieren! De kern van ons werk is echter de gezamenlijke ontwikkeling van het Lean Skills Development Program (dat grotendeels is gebaseerd op het Lean Practitioner Program van het LGN).

Het vijf maanden durende programma is ontworpen om deelnemers een theoretisch begrip te geven van het Lean gedachtegoed, gevolgd door praktische toepassing van deze kennis bij bedrijven om een echte bedrijfsbehoefte aan te pakken. Ons doel is een zinvolle verbetering van de prestaties van de bedrijven aan te tonen en belangrijke mensen binnen de bedrijven te ontwikkelen, zodat de resultaten duurzaam zijn. In het eerste jaar van dit partnerschap hebben we samengewerkt met een dozijn bedrijven in Singapore - waaronder het Mount Alvernia Hospital, het NTUC opleidingscentrum voor volwassenen, noedelfabrikant TSK, autowerkplaats Motor Edgevantage en Polystyrine-harsproducent TPSC.

Maar er is meer: wanneer we een bedrijf bezoeken, gaan faculteitsleden van SIT met ons mee, zodat ook zij Lean op een praktijkgerichte manier kunnen leren en het vervolgens aan hun studenten aan de universiteit kunnen onderwijzen.

Maar dat wil niet zeggen dat het Lean Global Network niet ook leert. Het Lean Skills Development Program wordt verzorgd door coaches van vier van onze instituten - het Lean Enterprise Institute in de VS, de Lean Enterprise Australia, het Lean Management Instituut in Nederland en het Instituto Lean Management in Spanje - en dit is voor ons een geweldige leermogelijkheid.

Het delen van onze ervaring als individuele instituten en het vergelijken van onze benaderingen om iets te co-creëren voor en met organisaties is uiterst nuttig. Het feit dat we dit kunnen doen met een gelijkgestemde partner, waarmee we een opmerkelijke relatie hebben opgebouwd, maakt het allemaal nog leuker en impactvoller.

Wij zien SIT als een unieke universiteit - een waar we trots op zijn om onze krachten mee te bundelen - en moedigen academische instellingen over de hele wereld aan om te leren van hun aanpak van kennisontwikkeling en -deling. Door on-the-job training en de ontwikkeling van praktische vaardigheden in de curricula op te nemen, wordt een leemte opgevuld die momenteel in het aanbod van de meeste universiteiten aanwezig is, en worden betere resultaten voor de studenten en de samenleving gecreëerd.

Dat is wat we hopen te bereiken in Singapore. We laten u weten hoe ons experiment uitpakt.

Een bericht van John Shook- voorzitter van het Lean Global Network

John Shook

Tijdens onze reeks verkenningsbezoeken aan Singapore om potentiële partners te ontmoeten, stonden we niet vast met welk type organisatie we zouden willen samenwerken. We waren vastbesloten om alleen een organisatie te vinden die bereid was om enkele experimenten uit te proberen die zowel aan onze als hun leerbehoeften konden voldoen. Dat had een bedrijf, een overheidsinstelling of een universiteit kunnen zijn. Uiteindelijk bleek het Singapore Institute of Technology niet alleen bereid, maar ook gelijkgestemd; het lijdt geen twijfel dat onze gedeelde doelstellingen en aspiraties hebben geleid tot een "huwelijk" dat, naar wij hopen, een positieve invloed zal hebben op Singaporese bedrijven. Zoals alles wat we bij de LGN doen, is dit een experiment - een experiment met vele facetten. Het gaat over hoe wij als netwerk een heel land kunnen ondersteunen (en van daaruit een regio kunnen beïnvloeden); over hoe we KMO's kunnen helpen, die het grootste deel van de bedrijven in de wereldeconomie vertegenwoordigen; en, misschien wel het belangrijkste, over hoe we op een effectieve manier met universiteiten kunnen samenwerken. We vinden het vooral leuk dat SIT als universiteit sterk gericht is op het ontwikkelen van praktische vaardigheden. Dit is volledig in lijn met waar wij voor staan. Onze wortels liggen stevig in tradities die de waarde van ervaringsleren benadrukken - leren door te doen. Als Lean Community hebben we mettertijd geleerd dat de impact van wat we doen alleen kan worden afgemeten aan wat er gebeurt nadat we weg zijn - en dat duurzaamheid onmogelijk is zonder het ontwikkelen van Lean denkvermogen in organisaties. Dus, wetende dat we Lean transformaties niet volledig kunnen ondersteunen vanaf een afstand en dat onze tijd bij de bedrijven die deelnemen aan het programma beperkt is, hebben we vanaf het begin geprobeerd het trainingsprogramma zo te structureren dat duurzaamheid zoveel mogelijk gewaarborgd is. En dat betekent tegelijkertijd Lean vaardigheden ontwikkelen in bedrijven en in de universiteit. Ik denk dat dat het belangrijkste onderdeel is van ons experiment met SIT: samenwerken met een academische instelling om bedrijven praktijkgerichte Lean kennis en vaardigheden te bieden die ze in de toekomst kunnen meenemen.

De auteurs

Arthur Poh Heo Tat - director Technology, Innovation & Enterprise - Singapore Institute of Technology
René Aernoudts - President Lean Management Instituut the Netherlands
René Aernoudts is the President of the Lean Management Instituut in the Netherlands
Jikku Mohan - Product and Services Strategy Manager -Lean Enterprise Institute Cambridge, MA

Meer Lean nieuws

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving
Er ging iets fout, probeer het opnieuw.