Denk als een kind en laat creativiteit stromen

Gepubliceerd op
July 8, 2024
Auteur
Roberto Priolo
Roberto Priolo
Roberto Priolo is editor bij het Lean Global Network en Planet Lean
Deel dit artikel:

FEATURE - Terugkijkend op haar ervaring met het coachen van teams in Afrika, moedigt de auteur ons aan om spelen te introduceren in ons werk, als een manier om mensen te onderwijzen en creativiteit te ontketenen.


Woorden van: Sharon Visser


Spelen is een essentiële poort naar creatief, innovatief denken en communiceren, en toch wordt het vaak ondergewaardeerd op de werkplek.

Ik herinner me dat ik als kind in Afrika met mijn vriendjes speelde, met speelgoedautootjes in het zachte, witte zand tijdens de koele late namiddagen. We bouwden tunnels, bruggen en heuvels, bevolkt met plastic speelgoeddieren en vertelden verhalen over gevaar en avontuur. Op die momenten werd ik niet gezien als een blank kind of zelfs als een meisje; ik was een medeschepper van dromen.

Voor ons was speeltijd een rijk van grenzeloze creativiteit waar alles mogelijk leek. Door te spelen leren kinderen verhalen te vertellen, ruimtelijke vaardigheden te ontwikkelen, problemen op een fantasierijke manier op te lossen en pure verbanden te leggen.

Toen ik ouder werd, werden zulke fantasierijke activiteiten helaas afgedaan als kinderachtig en ongeschikt voor de serieuze zaken van volwassenheid. Als gevolg daarvan stopte ik deze gedachten weg om me te concentreren op zinnige taken.

Dat veranderde toen ik kennismaakte met Lean Thinking. Op magische wijze ging de doos open, kwamen de speelgoedautootjes weer tevoorschijn en mocht ik weer creatief zijn. Met behulp van deze speelgoedautootjes en een vel flip-overpapier speelden we en bedachten we oplossingen voor het fileprobleem in ons servicecentrum. Dit spel leidde tot een praktisch plan, ook bekend als PDCA, om een veilige doorstroming van voertuigen te garanderen, het werk beter zichtbaar te maken en kleine ongelukken te voorkomen.

De speelgoedauto's vergemakkelijkten de communicatie en co-creatie met de mensen die het werk deden. Hun betrokkenheid veranderde de verantwoordelijkheid van "ik" in "wij" en bevorderde een gevoel van eigenaarschap en begrip. Toen ik maandag weer aan het werk ging, had het team me verrast door ons plan in het weekend uit te voeren.

In een ander geval gebruikten we speelgoedauto's en gekleurde speelgoedfiguren om het proces voor het ontvangen van voertuigen opnieuw te ontwerpen. Deze speelse aanpak hielp het team bij het visualiseren en perfectioneren van de workflow, waardoor de tijdlijn korter werd en uiteindelijk de klantervaring en de kwaliteit van de voertuigcontrole verbeterde.

Op dezelfde manier moest een bedrijf dat ik coach zijn slagerij-productiebedrijf verhuizen, wat aanzienlijke aanpassingen aan het nieuwe pand met zich meebracht. We bouwden een schaalmodel van het gebouw en schetsten de noodzakelijke veranderingen. Ondanks het gebrek aan projectmanagementervaring leidde de zoon van de eigenaar het project voor op schema en binnen het budget. Dankzij de maquette kon hij met iedereen communiceren en het werk visualiseren, wat discussie, samenwerking en effectieve probleemoplossing bevorderde. Dit werk werd ondersteund door een visueel PDCA-diagram om de voortgang en verantwoordelijkheid voor de tijdlijn te bevestigen.

Hetzelfde bedrijf experimenteert nu met een LEGO-bouwwerk voor elk product om de productie van een variatie van 45 producten te plannen. Wanneer verschillende producten op "pull" worden gemaakt, is de uitdaging altijd de volgorde en het begrijpen van eventuele overbelasting in de planningsfasen.

Met de visuele hulp van LEGO is het nu mogelijk om de dag visueel te plannen en meteen aan het begin te weten wat de werklast zal zijn. Eventuele uitloop naar overwerk kan worden aangepakt en gaten kunnen worden opgevuld met kaizen. Met de toevoeging van een klok is het mogelijk om te zien of het werk voorloopt of achterloopt.

Denk terug aan die momenten in je leven waarop je wat mijn moeder een "goed spelen" zou hebben genoemd. Op deze momenten krijgen creativiteit en innovatie de meeste kans om naar boven te komen. Stel je nu eens voor dat we naar ons werk zouden komen en een probleem zouden zien met dezelfde grenzeloze mogelijkheden als een spelend kind.

Wat als we onszelf konden zien als medescheppers in plaats van concurrenten in ons eigen team? Wat een wereld zouden we samen kunnen opbouwen, één PDCA per keer.


Auteur

Sharon Visser is Lean auteur en coach

Meer Lean nieuws

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving
Er ging iets fout, probeer het opnieuw.