Wil je als Lean Black Belt aan de slag met het verbeteren van grotere, organisatie brede vraagstukken in je organisatie? Waarbij je ook andere collega’s en stakeholders actief betrekt? Dan is de Lean Black Belt een goede keuze voor jou! In deze training leer je de belangrijkste methoden en technieken rondom het verbeteren van de gehele value stream (of end-to-end keten).

In de Lean Black Belt opleiding behandelen we vier cruciale managementinstrumenten om een radicale verbetering van de organisatie te realiseren: value stream mapping, continuous flow, pull en nivellering. Ook behandelen we het ondersteunende A3-managementproces. Al deze technieken zijn toepasbaar in uiteenlopende sectoren en omgevingen. Deze technieken helpen je ook te bepalen wanneer je welke stabilisatie-tools moet inzetten. Al de genoemde technieken oefenen we in een simulatie.

Waarom deze opleiding volgen?

 • Je leert op zo’n manier praktisch met Lean aan de slag te gaan dat mensen enthousiast gaan meewerken.
 • Je leert de onderliggende systeemoorzaken zien die ten grondslag liggen aan de huidige prestaties, en hoe je die aan kunt pakken.
 • Je leert richting te geven aan verbeteringen binnen teams doordat je leert heel gericht uit de verschillende Lean methoden en technieken de passende te kiezen.
 • Je leert hoe je je organisatie kunt transformeren tot een lerende organisatie.
 • Je leert hoe je zeer goede resultaten kunt boeken door de toepassing van de methodes in je eigen organisatie!

Value Stream Mapping

Value Stream Mapping is een techniek die je helpt om als manager structurele weeffouten in je organisatie bloot te leggen, bijvoorbeeld een gebrek aan samenwerking tussen afdelingen. Je creëert (met de betrokken lijnmanagers) een Future State value stream map met daarin een visie over hoe jullie willen dat de organisatie over 1 tot 3 jaar opereert. Elke volgende visie maakt de weeffout telkens kleiner, door middel van drie interventies: (i) continuous flow, (ii) pull, en (iii) nivellering. De eerste dag draait om eerst het eigenlijke probleem van de organisatie te leren zien en het geeft de kapstok voor de rest van het programma.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • De drie componenten van een value stream map: informatieflow, materiaalflow en tijdslijn
 • Complicaties en valkuilen bij current state value stream mapping
 • Waarom deze drie componenten nodig zijn om overproductie te zien
 • De kern van value stream mapping: overproductie elimineren
 • Valkuilen bij future state value stream mapping
 • Future state value stream mapping
 • Simulatie: current en future state mapping

Continuous flow

Continuous flow is een methode waarbij we lokale efficiëntie van onze middelen combineren met optimale efficiëntie van de gehele organisatie. Continuous flow bestaat uit drie verschillende flows die alle drie goed ingericht moeten worden om het goed te laten werken: de materiaalflow, de flow van mensen, en de informatieflow. De meeste situaties zijn complex en niet-standaard, op deze tweede dag leer je hoe je ook in deze situaties continuous flow kunt creëren.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • De drie soorten flow in continuous flow
 • Hoe continuous flow verschilt van stuksverwerking
 • Technieken om de huidige flow te begrijpen
 • Technieken om een betere flow te ontwerpen
 • Simulatie: echte continuous flow creëren

Nivellering

Nivellering is een van de belangrijkste technieken te zijn om structurele weeffouten in processen te herstellen. Er zijn twee vormen van nivellering die beide noodzakelijk zijn: volumenivellering en mixnivellering. De eerste creëert rust in de organisatie; de tweede laat je steeds meer in control komen. Met nivellering kun je tussenvoorraden en backlogs verkleinen, je kunt problemen véél eerder zien en er iets aan doen! In de simulatie oefenen we dit en je zult merken dat het veel minder moeilijk is dan het lijkt.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Eindvoorraad als buffer tegen vraagvariatie
 • Het kiezen van de pacemaker (het ene punt waarop de value stream gepland wordt)
 • Twee soorten nivellering: volumenivellering en mixnivellering
 • Iwata’s vijf stappen naar nivellering
 • De effecten van nivellering
 • Simulatie: nivellering in praktijk

Pull

Continuous flow van begin tot eind is vrijwel nergens mogelijk. Overal waar flow niet kan, kun je met  pull aan de slag om de weeffout van de organisatie te corrigeren. Pull zorgt dat alle afdelingen effectief met elkaar samenwerken zonder dat iedereen zich met elkaars werk bemoeit. Pull is bij uitstek belangrijk binnen je organisatie, tussen afdelingen en processen. Omdat er heel veel verschillende situaties zijn, zijn er ook zeer veel vormen van pull. En het is niet voor niets dat een van de bekendere vormen van Agile ´Kanban´ is genoemd, want het is een uitwerking van pull voor dienstverleners. Alle vormen van pull zullen we ook in praktijk brengen in de simulatie, zodat je weet waar je naartoe wilt werken in je eigen organisatie en hoe dat eruit zou kunnen zien.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Drie soorten pullsystemen: aanvul-pull, sequentiële pull en gemengde pull
 • Soorten pullsignalen
 • Zes regels van kanban
 • Drie manieren om batchprocessen te pullen
 • Simulatie: een werkend pullsysteem

A3, mentoring en coaching

Om te zorgen dat je als organisatie succesvol bent met de genoemde interventies zul je de visie voor de aankomende 1 tot 3 jaar moeten met collega’s dienen te realiseren in deelprojecten. Hierbij gebruiken we de A3 methode als managementproces én voor het ontwikkelen van onze mensen.

Vaardigheden

Een geweldige techniek om een deelproject te structureren is het A3 managementproces. Essentieel is dat de mensen die met een A3-project aan het werk gaan, richting krijgen en ondersteund en ‘gecoacht’ worden. In Lean termen spreken we over ‘mentoring’: we hebben een duidelijk beeld van een aantal cruciale vaardigheden, waarna we die heel gericht gaan ontwikkelen: analytische vaardigheden, communicatieve vaardigheden, sociale vaardigheden en bedrijfsmatige vaardigheden.

Gedrag

Naast mentoring is coaching óók belangrijk. Lean coaching gaat over het ontwikkelen van gedrag waarin mensen verantwoordelijkheid nemen, initiatief nemen, en echt reflecteren.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Drie hoofdvormen van A3: probleemoplossings-A3, kaizen-A3, en status-A3
 • De verhaallijn van een A3
 • Mentoring: gericht ontwikkelen van 7 vaardigheden
 • Coaching: gericht ontwikkelen van 4 vormen van gedrag
 • Rollenspel: mentor en coach de trainer

Value Stream Management

Om een heerlijk gerecht te koken, heb je meer nodig dan een aantal ingrediënten. Je moet ook weten wat je met die ingrediënten moet doen. In deze laatste dag doen we het volgende:

 1. We herhalen alle onderwerpen kort om het geheugen op te frissen.
 2. Je leert hoe je je visie (future state) effectief omzet in deelprojecten, zodat verschillende leidinggevenden in de keten allemaal een deel voor hun rekening kunnen nemen – en hoe je de transformatie vervolgens stuurt en bijstuurt.
 3. We verbinden alle onderwerpen met elkaar in een managementroutine die je elke 1 – 3 jaar doorloopt. Hierdoor wordt de functie van elk onderwerp en hun onderlinge samenhang duidelijk.
 4. We laten zien hoe je deze routine kunt inzetten om je organisatie tot een lerende organisatie te maken. Daardoor is de organisatie continu in staat om de belangrijkste problemen te zien en te adresseren.
 5. Lean accounting is een verzameling technieken om de operationele verbeteringen te gelde te maken. Verbetering van de value stream speelt capaciteit vrij. De box score helpt de value stream manager om scenario’s tegen elkaar af te zetten om die nieuw beschikbare capaciteit nuttig te maken.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Het ontwerpen van een future state map
 • Doeltoestanden en doelen
 • De transformatie managen met een value stream plan
 • Value stream management: het creëren van een lerende organisatie
 • Lean accounting

Jouw praktijkopdracht en certificering

Je hebt bij deze opleiding optioneel de mogelijkheid om je door ons te laten certificeren tot Lean Black Belt. Dit doe je door een theorietoets af te leggen over je kennis van Lean. Je krijgt dan diverse open vragen (op inzichtsniveau, dus niet rijtjes opdreunen) en een casus voorgelegd om uit te werken. En daarnaast toon je via je praktijkopdracht aan dat je in staat bent om met hulp van Lean technieken processen te verbeteren door het uitvoeren van een verbeterproject.

Wij adviseren je direct bij aanvang van deze opleiding ook te starten met je verbeterproject binnen je eigen team of afdeling. Zo nemen we je eigen praktijk als uitgangspunt en helpen we je om echt aan de slag te gaan met Lean in je dagelijkse werk. Welke (afdelingsoverstijgende) productfamilie wil je verbeteren?

We helpen je graag om deze opleiding én jouw verbeterproject succesvol te voltooien! De ervaring leert dat deelnemers met coaching door een van onze ervaren Master Black Belts hun projecten sneller en met grotere impact en resultaat afronden. Het is dus een zeer goede investering in jezelf en je project om jezelf te laten coachen richting praktijkcertificering.

Wil je je laten certificeren als Lean Black Belt, dan is ons advies om tevens minimaal 8 uur coaching af te nemen. Aanvullend kun je strippenkaarten voor 4 uur extra aanschaffen indien dat gewenst is. Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden kun je contact met ons opnemen. De coaching is in principe per uur in te plannen en gaat online (via Teams of Zoom). Indien je op locatie coaching wenst dan kan dat ook maar dan is de minimale inzet van de coach 4 uur per afspraak.

De prijs

De prijs voor deze opleiding bedraag € 3.500,= per persoon (exclusief BTW), inclusief 6 opleidingsdagen, alle educatieve materialen (handouts en boeken), lunches en verblijf op onze mooie trainingslocatie in de bossen van Zeist.

Aanvullend:

 • Mogelijkheid voor inhaalsessie bij afwezigheid (in principe kosteloos in reguliere open trainingen)
 • Gratis toegang tot artikelen op Planet Lean
 • Gratis deelname aan de jaarlijkse Lean Global Connection (online conferentie)

Optioneel:

Je kunt je optioneel laten certificering tot Lean Black Belt en ontvangt als je slaagt een door het wereldwijde erkende Lean Global Network uitgegeven Lean Black Belt certificaat.

De investering voor de Certificering (theorie en praktijk) en Coaching (8 uur) bedraagt € 2.000,- exclusief BTW. Extra coachingsuren kunnen per 4 uur worden aangeschaft tegen een tarief van € 150,- per uur exclusief BTW.