Heel veel organisaties doen tegenwoordig wel aan een vorm van Lean. Bijna altijd leidt dit tot betere resultaten. Maar sommige organisaties realiseren véél betere resultaten dan andere. Bekende voorbeelden zijn Wiremold, Danaher, Nippondenso, Lantech, Pietro Fiorentini en Alcoa. Hoe kun jij dat ook voor elkaar krijgen? 

Vaak is er veel verbeterpotentieel. We kunnen van enkele procenten verbetering naar tientallen of zelfs honderden procenten verbetering! Dit programma geeft je de sleutel in handen om soortgelijke resultaten te boeken als de beroemde topspelers. 

Die sleutel ligt in drie dingen: 

  1. Goed doorgronden wat het achterliggende doel (purpose) is van de verschillende technieken (bijvoorbeeld VSM, flow, pull, 5S, Standardized Work enzovoorts); 
  2. Hoe je begrippen als ‘flow’ en ‘pull’ kunt omzetten naar praktijkvaardigheden (process); 
  3. Hoe je dit vervolgens inbedt in de normale manier van doen (people). 

Leervorm

Je gaat vooraf thuis steeds een deel van de stof bestuderen, zodat we tijdens de training ruimte hebben voor vragen, verdieping en hands-on oefenen. Na elk blok ga je dat onderwerp in je eigen organisatie in praktijk brengen. 

We behandelen vier hoofdonderwerpen aan de hand van de wereldberoemde werkboeken: 

  • Value stream mapping 

  • Continuous flow en jidoka 

  • Nivelleren 

  • Pull

Deze werkboeken maken deel uit van de training en hoef je dus niet zelf aan te schaffen. Daarnaast ontvang je het boek ‘Kaizen Express’. 

Tijdens de trainingsdagen gebruiken we een doorlopende praktijksimulatie. Dit is een fabriekje dat producten maakt uit bouten, moeren en metalen plaatjes. Het fabriekje bestaat uit verschillende handmatige en geautomatiseerde bewerkingen. Deze doordachte simulatie is persoonlijk ontworpen en gebouwd door beroemd Lean-auteur en voormalig Toyota-medewerker Art Smalley. 

Praktijktoepassing in je eigen organisatie gaat niet altijd van een leien dakje. Drie van de trainingsdagen besteden we daarom ook aan mentoring op je praktijkopdracht. We houden die dagen bij enkele van de deelnemende organisaties, zodat we je resultaten op jouw echte ‘gemba’ kunnen ervaren. 

Het volledige programma beslaat acht dagen, verspreid over ongeveer een half jaar, en kost € 4000 per deelnemer exclusief btw. 

Voorkennis en doelgroep

Voor deze training is geen specifieke voorkennis vereist. Je moet kunnen lezen (Nederlands en ook wat Engels), schrijven en rekenen. Indien je totaal nieuw bent in de wereld van Lean, lees dan op deze pagina wat Lean (Management) inhoudt.

Lijnmanagers (van teamleider tot directeur) zullen de grootste resultaten bereiken, maar natuurlijk kun je ook meedoen als je een andere functie hebt. 

De boeken en de simulatie spreken het meest tot de verbeelding voor productiebedrijven (zowel hoogvolume als maatwerk) en transactionele dienstverlening. Voor ontwikkelprocessen is Lean Product Development geschikter, maar dan is het wel aan te raden om eerst de aanpak van deze training goed in de vingers te hebben (bijvoorbeeld in een deel van de organisatie waar meer repetitieve activiteiten plaatsvinden). 

Vraag je je af of deze opleiding bij jou past? Aarzel niet en neem gerust contact op met Marcel Aartsen via 06–33904524 of via aartsen@leaninstituut.nl

Certificering, cursusmateriaal (handouts, boeken), en lunch (bij locatie Zeist) zijn bij de prijs van deze cursus inbegrepen.

Lees hier onze Annuleringsvoorwaarden opleidingen