Column van René: Covid-19 en (Lean) lessen

Ons hele team hoopt dat het jou en je geliefden goed gaat in deze bizarre tijd. Fijn om te zien dat er zoveel initiatiefkracht en saamhorigheidsgevoel is in onze samenleving. Respect voor iedereen die zijn of haar steentje bijdraagt. Ook super dat het kabinet probeert zo goed als mogelijk zorg te dragen voor iedereen die geraakt wordt door alle consequenties van het Covid-19 virus.

We zien een massale overgang naar de digitale wereld, waar dit in sommige gevallen een aantal maanden geleden nog niet denkbaar was. Ook wij zijn druk met enerzijds ontwikkeling van nieuw materiaal en anderzijds met het online trainen en coachen van onze klantrelaties. En natuurlijk met het lesgeven van onze kinderen, en dat levert weer heel veel respect op voor alle leerkrachten! Gelukkig slaan we er ons wel doorheen met elkaar, ik hoop dat we een aantal lessen die we nu trekken niet vergeten zodra het Covid-19 virus in ingeperkt. Wat mij betreft zou ik graag de volgende lessen vasthouden naar de toekomst:

 

  • De ‘capability’ voor het maken van goederen die we nodig hebben zonder dat we afhankelijk zijn zoals nu van vele leveranciers in vele landen (vooral China). Mooi voorbeeld (wel Chinees by the way) vond ik BYD (producent van onder andere elektrische bussen) die mondkapjes wilden maken, geen productiemachines konden krijgen en binnen één week een machine hebben ontwikkeld met 1300 onderdelen, allemaal zelf geproduceerd. Inmiddels hebben ze twee productiestraten: één voor mondkapjes die inmiddels 500.000 stuks per dag produceren, en één voor productiemachines voor mondkapjes zodat ze er ook anderen mee kunnen helpen.
  • De toepassing van Lean in de zorg en logistieke processen: we zien veel verschil in ziekenhuizen waar Lean is ingedaald in de normale gang van zaken en waar dit nog niet het geval is helaas. Trots op de mensen in het LCE die de logistiek doen voor o.a. het UMCG en het Martini Ziekenhuis. Of het LUMC waar ze zeer succesvol Job Instructions toepassen in het trainen van collega’s in het op goede wijze omgaan met de persoonlijke beschermingsmiddelen. 
  • Het aandacht hebben voor de mensen die het minder makkelijk hebben en dat dit in de dagelijkse praktijk niet veel tijd hoeft te kosten, en enorm wordt gewaardeerd. Hulde aan iedereen!

Stay safe, en hopelijk snel weer tot ziens, digitaal of live!

René