Wat is Lean? Lees hier onze definitie!

Wij krijgen vaak de vraag; ”Wat is Lean?” Hieronder geven we onze definitie van Lean!

Onze definitie van Lean denken en doen is: het Systematisch ontwikkelen van mensen en continu verbeteren van processen om waarde en voorspoed te brengen met de minst mogelijke inzet van middelen. De term Lean werd door onze oprichters Jim Womack en Dan Jones gelanceerd eind jaren tachtig als naam voor hun managementtheorie, gebaseerd op het Toyota Business Systeem. Lean als business systeem begint met het begrijpen van het hogere doel van een organisatie (Purpose), het ontwerpen en managen van efficiënte processen (Process) en het ontwikkelen van mensen (People).

Dan Jones

Womack1

 

 

 

 

De door Womack & Jones ontwikkelde managementtheorie draait rond vijf principes die ze hebben beschreven in het boek Lean Thinking (verkrijgbaar in de webshop):

5principes

 

Naast deze principes staan ons talloze methoden, technieken en aanpakken ter beschikking. Onderliggende principes zijn: Respect for people, Fit for purpose, Customer first, Gemba/Genchi Genbutsu (fact based, work floor orientation), Kaizen/Continuous Improvement, PDCA, Go See – Ask Why – Show Respect.

Professor Dan Jones geeft zelf antwoord in dit filmpje.

Meer weten van Lean? Lees een boek, volg een opleiding of kom eens bij ons langs!