Lessons Learned en Valkuilen

Lean lijkt ogenschijnlijk simpel, maar kan in de praktijk best lastig blijken. Daarom enkele ‘lessons learned’ en ‘valkuilen’… doe er je voordeel mee:)!

  • Uit recent onderzoek blijkt dat succesvolle Lean organisaties op verschillende manieren Lean voor hen laten werken. Oftewel: er blijkt geen beste ‘one size fits all’-aanpak te zijn. Aanpassingsvermogen en flexibiliteit zijn niet alleen als doel voor een organisatie, maar zijn ook van belang in de manier hoe we Lean trajecten worden ontworpen en gemanaged.
  • Lean Transformaties werken vooral goed als het directieteam zelf pro-actief de transformatie stuurt, zelf Lean toepast op hun eigen werk en rol, Lean via de normale hiërarchische structuur werkt, met support van Lean coaches en er ook PDCA gedaan wordt op de transformatie zelf.
  • Lean werkt vooral goed als het gericht is op het oplossen van echte (business-)vraagstukken vanuit klantwaarde, in ‘Flow’ met een ‘Pull’ voor leren, waarbij tegenmaatregelen degelijk worden getest voordat ze uitgerold worden met continu leren en ontwikkelen voor iedereen.

Bekende valkuilen:

 • Lean als een programma uitrollen, met standaard tools en technieken, ongeacht de vraagstukken van de mensen en organisatie.
 • Een perfect traject willen ontwikkelen: het is belangrijker te starten, te leren en het traject aan te passen en te verbeteren terwijl je op weg bent.
 • Lean weg te delegeren aan interne (of externe) experts: als het niet bij de verantwoordelijkheid hoort van de leidinggevende gaat het niet lukken.
 • Lean is geen implementatiesysteem, het is een leersysteem: je kunt alleen leren als je problemen hebt, onderkent en er aan wilt werken!
 • Lean opstarten in afdelingen: je riskeert suboptimale verbeteringen, beter is het te beginnen vanuit waardestroomperspectief met een groep medewerkers uit de hele waardestroom.

 

Uiteraard zijn er nog veel meer valkuilen, maar je hebt net geleerd: zonder problemen leer je niet, dus gun jezelf ook je eigen valkuilen!