Er zijn veel verschillende vraagstukken waarbij Lean kan helpen. Vaak kun je zelf al een eind komen door het lezen van een boek, of het volgen van een opleiding. Maar je kunt bij ons ook terecht voor advies en coaching voor Lean Transformaties. We helpen bij het ontwerp van een traject, begeleiden directie en medewerkers, trainen en helpen met diverse methodieken resultaten te boeken.

Je bent bij ons op het goede adres als je hulp wilt bij je eigen vraagstuk!

 • We hebben meer dan 500 organisaties begeleid sinds onze oprichting in 2004
 • We hebben duizenden mensen opgeleid en geholpen succesvol te verbeteren
 • We zijn werkzaam in kleine, middelgrote en grote organisaties (tussen de 4 en 285.000 medewerkers)
 • We hebben ervaring in zowel alle branches als disciplines, zowel in profit als not for profit organisaties
 • We boeken resultaat!

Lees over onze aanpak

Lean Transformation Framework

Wereldwijd hanteren we als Lean Global Network bij Lean trajecten het Lean Transformation Framework.

In bovenstaand filmpje licht John Shook, CEO van LEI en het Lean Global Network het Lean Transformation Framework toe.

Wat is Lean?

Onze definitie van Lean denken en doen is: het Systematisch ontwikkelen van mensen en continu verbeteren van processen om waarde en voorspoed te brengen met de minst mogelijke inzet van middelen. De term Lean werd door onze oprichters Jim Womack en Dan Jones gelanceerd eind jaren tachtig als naam voor hun managementtheorie, gebaseerd op het Toyota Business Systeem. Lean als business systeem begint met het begrijpen van het hogere doel van een organisatie (Purpose), het ontwerpen en managen van efficiënte processen (Process) en het ontwikkelen van mensen (People).

De door Womack & Jones ontwikkelde managementtheorie draait rond vijf principes die ze hebben beschreven in het boek Lean Thinking (verkrijgbaar in de webshop):

 1. Definieer waarde vanuit klantperspectief
 2. Identificeer hoe de waardestromen in je organisatie lopen en elimineer verspillingen (niet waarde-toevoegende activiteiten)
 3. Creëer Flow waar mogelijk (laat de dienst of het product stromen door je organisatie)
 4. Van Push naar Pull: ga pas iets leveren als er vraag is bij de klant
 5. Streef naar perfectie (blijf continu verbeteren)

Naast deze principes staan ons talloze methoden, technieken en aanpakken ter beschikking. Onderliggende principes zijn: Respect for people, Fit for purpose, Customer first, Gemba/Genchi Genbutsu (fact based, work floor orientation), Kaizen/Continuous Improvement, PDCA, Go See – Ask Why – Show Respect.

Professor Dan Jones geeft zelf antwoord in dit filmpje:

Is Lean iets voor jouw organisatie?

Waarschijnlijk wel. Lean kan helpen bij vele vraagstukken, in allerlei organisaties en vakgebieden. Hoe dat er voor jou uit kan zien?

 • Lees meer over Lean in vergelijkbare organisaties of disciplines in onze cases of op ons Webmagazine Planet Lean
 • Ga mee op bedrijfsbezoek om Lean in de praktijk te zien
 • Kom naar een van onze gratis sensei-sessies om je vraag te bespreken met een van onze adviseurs
 • Nodig ons uit of kom bij ons langs voor een vrijblijvend gesprek om jouw vraagstuk te bespreken

Lessons Learned en Valkuilen

Lean lijkt ogenschijnlijk simpel, maar kan in de praktijk best lastig blijken. Daarom enkele ‘lessons learned’ en ‘valkuilen’… doe er je voordeel mee:)!

 • Uit recent onderzoek blijkt dat succesvolle Lean organisaties op verschillende manieren Lean voor hen laten werken. Oftewel: er blijkt geen beste ‘one size fits all’-aanpak te zijn. Aanpassingsvermogen en flexibiliteit zijn niet alleen als doel voor een organisatie, maar zijn ook van belang in de manier hoe we Lean trajecten worden ontworpen en gemanaged.
 • Lean Transformaties werken vooral goed als het directieteam zelf pro-actief de transformatie stuurt, zelf Lean toepast op hun eigen werk en rol, Lean via de normale hiërarchische structuur werkt, met support van Lean coaches en er ook PDCA gedaan wordt op de transformatie zelf.
 • Lean werkt vooral goed als het gericht is op het oplossen van echte (business-)vraagstukken vanuit klantwaarde, in ‘Flow’ met een ‘Pull’ voor leren, waarbij tegenmaatregelen degelijk worden getest voordat ze uitgerold worden met continu leren en ontwikkelen voor iedereen.
 • Bekende valkuilen:
  • Lean als een programma uitrollen, met standaard tools en technieken, ongeacht de vraagstukken van de mensen en organisatie.
  • Een perfect traject willen ontwikkelen: het is belangrijker te starten, te leren en het traject aan te passen en te verbeteren terwijl je op weg bent.
  • Lean weg te delegeren aan interne (of externe) experts: als het niet bij de verantwoordelijkheid hoort van de leidinggevende gaat het niet lukken.
  • Lean is geen implementatiesysteem, het is een leersysteem: je kunt alleen leren als je problemen hebt, onderkent en er aan wilt werken!
  • Lean opstarten in afdelingen: je riskeert suboptimale verbeteringen, beter is het te beginnen vanuit waardestroomperspectief met een groep medewerkers uit de hele waardestroom.
 • Uiteraard zijn er nog veel meer valkuilen, maar je hebt net geleerd: zonder problemen leer je niet, dus gun jezelf ook je eigen valkuilen!